button-e-invoice (gr)

empty-gr

Search

FaLang Language Switcher

Ομιλία Επάρχου/Προέδρου ΣΥΛ για την Εκδήλωση της 16ης Μαρτίου 2016

Κύριοι Βουλευτές

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι

Σας καλωσορίζω κι εγώ στην αποψινή εκδήλωση του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας και σας ευχαριστώ για την αθρόα συμμετοχή σας.

Να πούμε ότι, κατά συγκυρία, η σημερινή εκδήλωση του Συμβουλίου γίνεται λίγες μόνο μέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, και έχει σκοπό να υπενθυμίσει τη μεγάλη σημασία που έχει το νερό για την ανθρωπότητα και την ανάγκη που υπάρχει για αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων. Θέμα της φετινής 24ης επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι "Νερό και Θέσεις Εργασίας" και έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία της αναγνώρισης όσων εργάζονται στον τομέα του νερού, αφού σχεδόν οι μισοί από τους εργαζόμενους στον πλανήτη μας – 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι – εργάζονται στον υδατικό τομέα, ενώ όλες σχεδόν οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από το νερό και από εκείνους που διασφαλίζουν την ασφαλή του προμήθεια.

Οι δυο διαγωνισμοί φωτογραφίας και ζωγραφικής που διοργάνωσε το Συμβούλιο για να γιορτάσει τα 50χρονά του, είχαν φυσικά ως θέμα το νερό, το πολυτιμότερο ίσως αγαθό για τον άνθρωπο, δώρο της φύσης, πηγή ζωής και πολιτισμού. Μέσα από τους διαγωνισμούς αυτούς το Συμβούλιο αποσκοπούσε να αναδείξει τη σημασία του νερού για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και την ανάγκη που υπάρχει για την προστασία και την εξοικονόμησή του.

Η διαθεσιμότητα και η διαχείριση του νερού είχαν πάντοτε ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας, λόγω της μακροχρόνιας έλλειψής του. Ακόμα και σε περιόδους πολυομβρίας και παρά τα σημαντικά επιτεύγματα των εκάστοτε κυβερνήσεων για αύξηση των υδατικών αποθεμάτων, με την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων και την αξιοποίηση μη παραδοσιακών υδάτινων πόρων, όπως το νερό της θάλασσας και τα επεξεργασμένα λύματα, η ολοκληρωμένη και αειφόρος διαχείριση των υδάτινων πόρων παραμένει κυρίαρχος και επίκαιρος στόχος.

Φέτος, βιώνουμε δυστυχώς μια δύσκολη χρονιά από πλευράς διαθεσιμότητας ικανοποιητικών ποσοτήτων νερού. Η πληρότητα των φραγμάτων και ειδικά αυτών του Νοτίου Αγωγού, που είναι συνδεδεμένα με τα δίκτυα υδατοπρομήθειας της Λάρνακας, της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Αμμοχώστου, βρίσκεται στο 25% της χωρητικότητάς τους, σε σύγκριση με 45% που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η εισροή νερού στα φράγματα, που είναι μηδαμινή, δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει τα δεδομένα. Χαιρετίζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες του τόπου σε νερό ύδρευσης, μιας και με τις μονάδες αφαλάτωσης η ύδρευση έχει πλέον απεξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες. Τούτο σημαίνει πως δε θα έχουμε καθόλου περικοπές νερού για τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και το εμπόριο, εξυπακούεται όμως ότι θα γίνουν σημαντικές δαπάνες από το κράτος για την παραγωγή "ακριβού" νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης. Η ανάγκη, επομένως, για περιορισμό στην κατανάλωση και αποφυγή της αλόγιστης σπατάλης καθίσταται σήμερα ακόμα επιτακτικότερη.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου που αποδέχτηκε πρόθυμα να συνεργαστεί με το Συμβούλιο για τη διοργάνωση του διαγωνισμού φωτογραφίας, ο οποίος σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Υποβλήθηκαν συνολικά 211 φωτογραφίες από 38 συμμετέχοντες και η κριτική επιτροπή, που αξιολόγησε τις φωτογραφίες, είχε να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο.

Ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης προς τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που συνεργάστηκε με το Συμβούλιο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ζωγραφικής, μέσα από τον οποίο δημιουργήθηκαν, όπως θα δείτε, εξαιρετικά έργα τέχνης, παρά την περιορισμένη συμμετοχή μαθητών.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες και στους δυο διαγωνισμούς που διοργάνωσε το Συμβούλιο, γιατί μέσα από τις τέχνες της φωτογραφίας και της ζωγραφικής άφησαν στο Συμβούλιο πολύτιμο υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για την προώθηση των στόχων και των επιδιώξεών του σε σχέση με την εμπέδωση υδατικής συνείδησης, ενώ οι ίδιοι είχαν μια μοναδική βιωματική εμπειρία που ευελπιστούμε να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη τους.

Language Switcher -offcanvas

main menu